Je podcast monteren in 4 stappen.

Heb je je eerste podcast opgenomen? Dan is het tijd om de afleveringen te gaan editen (of monteren in goed Nederlands). In dit artikel leg ik je uit wat audio-editing eigenlijk is en welke tools je daarvoor kunt gebruiken. Daarna neem ik je mee in de 4 stappen in het edit-proces om te komen tot een publiceerbaar eindproduct: een topklinkende podcast.

Wat is audio-editing?

Audio-editing, montage of nabewerking, allemaal termen die hetzelfde betekenen. En dat zijn twee dingen:

  1. In de eerste plaats het combineren van diverse losse geluidsopnamen, muziekfragmenten en sound design (een duur woord voor geluidseffecten) tot één audio eindproduct. In dit geval een podcast. Net zoals je in een videobewerkingsprogramma losse videofragmenten combineert met muziek en bv. logo’s om daarmee één video te kunnen maken.
  2. Daarnaast bewerk je met audio-editing ook de fragmenten zelf. Net zoals je in je videobewerkingsprogramma de kleur en helderheid van een videofragment bewerkt, bewerk je in een audiobewerkingsprogramma de klankkleur (hoe dof of hoe schel het klinkt bijvoorbeeld) en volumes om je podcast verstaanbaar en professioneel te laten klinken.

Waarom audio-editing?

En daarmee heb ik eigenlijk al meteen antwoord gegeven op waarom je aandacht besteedt aan je audio-edit. De tijd dat een podcast een kwestie was van je recorder aanzetten, drie kwartier kletsen en dat online zetten, ligt door de professionalisering van de podcastwereld inmiddels – gelukkig – achter ons. De luisteraar verwacht een strak afgewerkt goed klinkend eindproduct dat in elke luistercontext (op de bank, in de trein, tijdens het koken) goed te verstaan is. En daar zorg je onder andere in de montage voor.

Daarnaast biedt de edit-fase je de mogelijkheid om de manier waarop je je podcast brengt te manipuleren, waardoor je boodschap krachtiger overkomt. Door gebruik te maken van storytelling-technieken kun je je luisteraar beter boeien en binden. Zo kun je bijvoorbeeld een interview met opgenomen vragen en antwoorden zo bewerken dat je de vragen weglaat en het voor de luisteraar als een monoloog lijkt. Zo kun je het verhaal van de geïnterviewde krachtiger overbrengen.

De tooling: audio-edit programma’s

Dan is natuurlijk de vraag: waar doe je dat monteren van audio in? De software die je daarvoor gebruikt heet een ‘digital audio workstation’ oftewel DAW. Er zijn diverse gratis en betaalde programma’s op de markt met heel beperkte of juist enorm uitgebreide functies.
Een veel door beginnend podcasters gebruikt gratis programma is Audacity. Het is een gratis programma met veel mogelijkheden, maar de workflow is niet echt ideaal voor podcasting. Er bestaat ook een speciaal radio-/podcastprogramma Hindenburg, maar dit is wanneer je wat meer features wilt – een prijzig pakket.
Interessante andere optie zijn de programma’s die ook gebruikt worden door sound designers en muzikanten. Voorbeelden zijn: Pro Tools, Cubase, Logic en Studio One. Deze zijn ook prima te gebruiken voor het editen van je podcast.

Elke DAW of audiobewerkingsprogramma bestaat uit de volgende hoofdonderdelen:

  • Timeline of tijdlijn, die de tijd en specifieke momenten van het project weergeeft.
  • Transport-controls, dit zijn de knoppen waarmee je naar voren en naar achter in je timeline kunt, kunt afspelen, kunt opnemen en kunt stoppen.
  • Sporen/tracks, waarop verschillende geluiden tegelijkertijd te horen kunnen zijn.

In 4 stappen naar een topklinkende podcast

Om van ruwe opnamen te komen tot een publiceerbare podcast doorloop je in de edit of montage vier stappen. Dit zijn ze:

  1. De edit voorbereiden
  2. Het verhaal neerzetten
  3. De klank professioneel maken
  4. Voorbereiden voor publicatie

Ben je benieuwd wat je in elke stap moet doen? Beluister dan de podcast-aflevering over audio-editing via Springcast of zoek hem op in je favoriete podcast-app.