Video podcasts

Podcasts, dat is toch alleen luisteren en niet kijken? Dat klopt, in zijn oorspronkelijke vorm worden podcasts alleen als audio aangeboden. Toch zie je de laatste tijd steeds vaker dat het meerwaarde heeft om tijdens het maken van een podcast ook video-opnamen te maken. Waarom is dat eigenlijk en hoe pak je het aan?

Voordelen van video bij een podcast

Het klinkt misschien gek, maar steeds meer mensen ‘luisteren’ podcasts via YouTube of via social media zoals LinkedIn. Ze gaan daar op zoek (YouTube is na Google de meest gebruikte zoekmachine) of komen het tegen in hun timeline. Op deze videokanalen aanwezig zijn zorgt dus voor een groter luisterbereik van je podcast.

Bovendien biedt een beeldopname de mogelijkheid fragmenten uit de podcast te gebruiken voor andere kanalen. Denk aan een korte quotevideo voor gebruik op social media om aandacht te vragen voor de podcast. Of gewoon om weer even aanwezig te zijn in de tijdlijn van je volgers! De algoritmes van social media zijn zo ingesteld dat videoposts bij een groter deel van je volgers terecht komen, dan posts met alleen audio of tekst. Video-opname van je podcast is dan een relatief makkelijke manier om videocontent voor je socials te genereren.

Hoe start ik met video bij mijn podcast?

Net zoals met podcasten zelf kun je het filmen van je podcast heel klein houden of juist heel groots uitpakken. Laten we eens naar die twee uitersten kijken:

Eén totaalbeeld met je mobiel
De meest laagdrempelige manier om te beginnen met video bij je podcast is door je mobiel op een statief te zetten en een totaalshot te maken van alle sprekers in de podcast. Het is al meteen alsof de kijker mee aan tafel zit. En in de montage hoef je maar één spoor beeld en één spoor geluid te synchroniseren. Kijk maar eens naar dit voorbeeld van de mannen van McChange.

Jeroen Bouman en Karsten Bezooijen in gesprek over gedragsdynamiek.
Dr. Ingrid Desar en Ikram Achbar in gesprek over zeldzame kankers.

Opname met meerdere camera’s en licht
De meest uitgebreide manier van video bij je podcast, is om het camerawerk als een filmopname te benaderen. Je werkt met meerdere camera’s en videobelichting, zodat elke spreker in de podcast goed uitgelicht en in close-up in beeld komt. Wanneer je dan ook nog een totaalbeeld filmt, heb je ruim voldoende camerastandpunten om te kunnen wisselen tijdens de podcast. Door die afwisseling in beeld blijft de kijker geboeid en wordt hij meer ‘in het verhaal’ getrokken. Deze opzet is in de montage natuurlijk heel bewerkelijk. Je moet meerdere sporen beeld synchroniseren en de juiste momenten voor de camerawissels bepalen. Een voorbeeld is deze podcast voor het Radboudumc die ik voor het ziekenhuis produceer.

In de meeste videopodcasts die ik voor organisaties produceer, werk ik met twee camera’s en belichting. Eén camera die een totaalshot draait, zodat ik met de andere camera wisselende close-ups maak van de spreker die op elk moment aan het woord is. Dit geeft niet alleen een gevarieerd beeld om mee te werken in de montage, maar zorgt er ook voor dat het wegsnijden van ongewenste passages makkelijker gaat, doordat je als het ware naar een andere camera kunt ‘schakelen’.

Kies de aanpak passend bij je doel

Wil jij zelf aan de slag met een videopodcast, maar weet je niet goed welke aanpak (klein of groot) jij moet kiezen? Kijk dan vooral naar het doel en doelgroep van je podcast. Gaat het om een commerciële podcast die voor marketingdoeleinden wordt ingezet? Dan is het raadzaam om te investeren in een professionele uitstraling met meerdere camerastandpunten en belichting. Je bedrijfsvideo film je immers ook niet zelf op je mobiel. Ik ondersteun je er graag bij.

Heb je daarentegen een podcast op persoonlijke titel en verwacht je je meeste kijkers in je eigen social media tijdlijn, dan is een totaalshot met een moderne smartphone natuurlijk meer dan voldoende!

Meer weten?

Benieuwd wat video voor jouw podcast kan betekenen? Neem contact op als je advies nodig hebt.

Deze blog beluisteren?